Wendy van Leeuwen heeft een ‘topjaar’ achter de rug. De 14-jarige kickbokster in de gewichtsklasse onder 56 kilo kijkt dan ook tevreden terug op 2019. Daar is alle reden toe. “Van de 14 gespeelde wedstrijden heb ik er 12 gewonnen,” vertelt ze trots. Tussen die gewonnen wedstrijden zitten een paar hele belangrijke winstpartijen.

In april van het afgelopen jaar werd ze tot Europees Kampioen gekroond in de Youth Fighting League. Tijdens dit toernooi, in Amsterdam met 700 deelnemers uit landen als Duitsland, Spanje en Israël, wist Wendy van Leeuwen te imponeren door haar tegenstanders de baas te blijven met techniek en gretigheid.

Die gretigheid zat er bij Wendy al jong in. Op zevenjarige leeftijd betreedt ze voor het eerst de wereld van karate en kickboksen. Begonnen bij Dojo Osaka maakte ze een overstap naar sportvereniging Kamakura Katwijk, met de gymzaal van basisschool De Duinroos als thuisbasis. Daar legt ze zich alweer drie jaar toe op het kickboksen.

Niet onverdienstelijk, kan worden vastgesteld. In juni 2019, twee maanden na haar Europese titel, sleepte ze wederom een Europees Kampioenschap binnen. Ditmaal was ze actief in de klasse 14 tot 15 jaar in de gewichtsklasse onder 55 kilo op het Open Europees Kampioenschap van het Youth Open Championship in Utrecht. In totaal dongen 450 deelnemers in verschillende klassen mee naar een plaats op het erepodium.

Als scholier op het Andreas College ervaart ze soms vragende blikken bij haar klasgenoten over haar sport en die twijfel neemt ze graag weg. “Het kickboksen geeft je heel veel zelfvertrouwen en het is goed voor je conditie,” zegt Wendy. Wellicht dat ze met het behalen van haar volgende doelstelling, wereldkampioen worden, meer klasgenoten over de streep trekt?

Wendy van Leeuwen (links) in actie.