Sportprijzen voor Joanne Schaap, Jitte de Klerk, Michel van Velzen en Sportiff Grasshoppers

Tijdens een drukbezochte Avond van de Sport in het verenigingsgebouw van Chr. Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk (DVS) werd de uitslag van de sportverkiezingen bekendgemaakt.

Het was alweer de achtste keer dat de Stichting Sportpromotie Katwijk de Katwijkse Sportverkiezingen organiseert. Net als in voorgaande jaren waren er vier categorieën: Sportploeg, Sportman, Sportvrouw en Sportbelofte van het jaar 2023. De onafhankelijke en vakbekwame jury heeft uiteindelijk de winnaars gekozen.

Sportbelofte van het jaar

Daarna was het tijd voor de eerste ronde van de sportverkiezingen. Aan de sporttafel verschenen als eerste de drie kandidaten voor de titel Sportbelofte van het jaar 2023. De presentatoren Krijn Schuitemaker en Jaap Kloos hielden een interview met de kandidaten, waarna sportwethouder Sonny Spek alle genomineerden van een schildje voorzag. Daarna opende hij de enveloppe met de naam van de winnaar. De titel en het bijhorende massieve beeldje, vanaf de eerste sportverkiezingen ontworpen en gemaakt door de inmiddels overleden Katwijkse kunstenaar Gerard Brouwer, ging naar Jitte de Klerk. Zij bleef Sven van der Plas (voetbal) en Lily Meijvogel (twirlen) voor.

Zo’n 8 jaar geleden sloeg Jitte haar eerste tafeltennisballetje. Met haar doorzettingsvermogen en techniek lieten titels voor de nu 15-jarige Rijnsburgse niet lang op zich wachten. Wekelijks traint zij 14 uur. In 2023 bereikte ze een zesde plaats op het Open Luxemburgse Kampioenschap, bij het Nederlands Kampioenscha veroverde ze de titel i zowel het enkel- als dubbelspel.

In juli deed ze in Polen mee aan de Europese jeugdkampioenschappen. In haar kwalificatiepoule wist ze twee partijen te winnen, waardoor ze in het hoofdschema uit mocht komen. Bij de laatste 64 verloor Jitte, die ooit hoopt op de Olympische Spelen uit te komen, in zeven games van Nurmatova, die de kwartfinale wist te bereiken. Jitte heeft zich reeds gekwalificeerd voor de finale van het Nederlands Kampioenschap meerkamp voor speelsters tot 19 jaar. Met haar combinatieteam Rijnsoever/Scylla strijdt ze in de hoogste landelijke jeugdcompetitie voor het landskampioenschap. In oktober maakte Jitte haar debuut in de eredivisie met het seniorenteam van Scylla.

De uitverkiezing tot Sportbelofte van 2023 kwam voor Jitte als een verrassing. “Ik zie het als de bekroning van een goed jaar.”

Jitte de Klerk

Bron: Treffend Beeld

Sportman van het jaar

Voor de verkiezing tot Sportman van het jaar 2023 ging de strijd tussen Thijmen Heemskerk (beachvolleybal), Jari Roggeveen (BMX) en Michel van Velzen (paradarts). Idealiter is een Sportman van het jaar zowel binnen als buiten het speelveld een ware ambassadeur van zijn sport. Dat gaat zeker op voor Michel van Velzen, die zich voor de volle breedte inzet voor de verdere ontwikkeling van darts. Samen met zijn partner Patricia Roodbergen heeft Michel de Katwijkse Dartvereniging opgericht, waar ook sporters met een beperking terecht kunnen. Een van zijn hoogtepunten was het winnen van het Nederlands Kampioenschap Paradarten staand. Michel mist gedeeltelijk zijn rechterarm en enkele tenen. Juist in een sport die om balans draait, vergt het veel training en doorzettingsvermogen om tot de top te behoren. Internationaal doet Michel ook van zich spreken. Tijdens de Paradarts World Championship 2023 schopte hij het tot de kwartfinale. Op grond van zijn prestaties voor, naast en achter het dartbord werd Michel door de jury uitgeroepen tot Katwijks Sportman van het jaar 2023.

Michel ziet het als zijn doel om een stabiele darter te blijven. Het vergt veel trainen. “Ik kom handen tekort om alle prijzen in ontvangst te nemen”, grapte Michel. “Deze prijs is een fantastische motivatie voor 2024.”

Bron: Treffend Beeld

Sportvrouw van het jaar

Lotte van Kruistum (basketbal) en Sabrina Owel (waterskiën) moesten zich op deze avond tevreden stellen met het schildje. De titel Sportvouw van het jaar 2023 ging namelijk naar Joanne Schaap (kyokushin karate).

Kyokushin Karate is de hardste en vrijwel de enige officiële vorm van Full Contact-Karate, met als een van de onderdelen kumite, oftewel  sparren of vechten met een tegenstander op knock-out of knock-down. In februari 2023 pakte Joanne de winst op de open Spaanse kampioenschappen, later in juni werd ze opnieuw Europees kampioen. Haar hoogtepunt kwam in december van het afgelopen jaar. In Japan kroonde Joanne zich tot wereldkampioen. In de hoogste klasse van karate doen vrijwel alleen dames met een zwarte band mee, iets waar je 10 jaar voor bezig bent om die band te bereiken. Joanne heeft een blauwe band en heeft voor de zwarte band nog wel een paar jaar te gaan. De oersterke, technisch en tactisch zeer begaafde 25-jarige Katwijkse, die zeven keer per week traint en ook trainingen geeft aan jeugd en leden met een beperking, was in de finale te sterk voor de Japanse kampioen. Haar jarenlange dagelijkse trainingen in de dojo van Osaka, een aangepast voedingspatroon, absoluut geen alcohol, heeft haar zo ver gebracht, dat ze na twee EK-titels, in 2023 ook als eerste Nederlandse ooit, beslag kon leggen op de WK-titel.

Joanne was heel blij dat ze was benoemd tot Sportvrouw van het jaar 2023. “Het is de bekroning voor het harde werken zes tot zeven dagen per week. Waarom ik voor deze sport heb gekozen? Ik wilde als puber iets extreems doen en aantonen dat je als vrouw sterk kunt zijn. Ik hoop dit zelf ook weer door te kunnen geven aan anderen.”

Bron: Treffend Beeld

Sportploeg van het jaar

Basketbalvereniging Sportiff Grasshoppers (winnaar van de SuperCup, de Final Four en landskampioen) en het meisjesteam onder 18 jaar van HC Catwijck (kampioen van de eerste klasse en gepromoveerd naar de landelijke Subtop) waren met hun selecties ruim aanwezig. Samen met voetbalvereniging v.v. Katwijk, kampioenschap in de Tweede Divisie, waren deze ploegen genomineerd voor Sportploeg van het jaar 2023.

De titel ging niet voor de eerste keer naar het damesteam van Sportiff Grasshoppers. Dat was  2018 en 2019 ook al het geval.  Onder leiding van de coaches Axel Gouw en Renate Sluis staat de ploeg garant voor wervelend en attractief basketbal en is zij een schoolvoorbeeld van hoe topsport moet worden bedreven. En dat ook nog eens met een team waarin zo’n tachtig procent van de speelsters voortkomt uit de eigen jeugdopleiding en de overige twintig procent al jaren tot het meubilair van de club behoort, dus eigenlijk ook in Katwijk is opgeleid en gevormd. Tekenend voor de kracht van dit Grasshoppersteam is dat in heel 2023 maar één nederlaag werd geleden. Verder werd alles gewonnen.

“We gaan dit jaar weer voor het kampioenschap en het winnen van de beker”, stelde speelster Karin Kuijt. “Kampioen worden is moeilijk, maar twee keer op rij kampioen worden is altijd nog weer moeilijker.”

Bron: Treffend Beeld

Daarmee kwam een einde aan het officiële gedeelte van deze meer dan geslaagde Avond van de Sport. Velen bleven daarna nog in het verenigingsgebouw om te netwerken. Met muziek (live van Men in Black), een hapje en een drankje werd dit een echte Avond van de Katwijkse Sport.

Willem Guijt, voorzitter van de Stichting Sportpromotie Katwijk, keek tevreden terug op deze Avond van de Sport. “Het was weer anders dan voorgaande jaren. Deze locatie, met een centraal podium, was geweldig. De catering was ook goed verzorgd. Ik heb ook genoten van de verhalen van jonge mensen. Iets doen voor andere mensen en het familiegevoel. Dat kwam in al die verhalen voor. Dat vind ik mooi!”