De Sportverkiezingen Katwijk editie 2020 zijn weer voorbij. Tijdens een geweldige Avond van de Sport zijn de Sportprijzen van 2019 uitgedeeld. Floris Hoek, Jennifer Onasanya, Wendy van Leeuwen en Grasshoppers Dames 1 vielen in de sportersprijzen. Daarnaast werden in de categorie Bijzondere bijdragen en Bijzondere Initiatieven diverse prijzen uitgedeeld.

 

Sportman van het Jaar – Floris Hoek

Kickboksen en Kyokushin Karate, Floris Hoek is van alle markten thuis. Met doorzettingsvermogen, kracht, concentratie, vechtlust, hard trainen, incasseren en afzien is Floris Hoek inmiddels een gevreesd vechter geworden. Met jarenlange, dagelijkse trainingen en echt alles doen en laten voor de sport heeft Floris Hoek met zijn explosieve en dynamische vechtstijl een aantal imposante titels op zijn naam geschreven. Voor de derde keer op rij Europees Kampioen full-contact karate en tevens het Nederlands kampioenschap. Ook is Floris Hoek regelmatig te vinden in Japan, de bakermat van veel vechtsporten en schreef hij daar menig toernooi op zijn naam.

De uitnodiging, die Floris van de Warriors of life Championship kreeg was goed aan hem besteed. In Polen stond er ook geen maat de op Katwijkse vechter, die in de finale na drie harde en zware rondes unaniem door de jury als winnaar werd aangewezen en zo de wereldtitel kickboksen in de wacht sleepte.

Niet voor niets werd deze sportieve karateka en kickbokser afgelopen jaar al op het gemeentehuis gehuldigd door de wethouder en wordt het nu hoog tijd dat Floris Hoek ook zijn naam in de annalen van de sportverkiezingen vereeuwigd gaat zien.

Sportvrouw van het Jaar – Jennifer Onasanya

Bij wintersporten wordt in Nederland meestal niet verder gedacht dan langebaanschaatsen en shorttrack, twee takken van sport die met onze vaderlandse cultuur lijken te zijn verweven. Des te uitzonderlijker is het als iemand zich weet te onderscheiden in de ‘mondiale’ disciplines, waar de concurrentie met atleten uit typische wintersportlanden moordend is en waar je als Nederlandse atleet van jong af al op achterstand staat.

Met Jennifer Onasanya heeft Katwijk zo iemand binnen de gemeentegrenzen. Ver weg van de schijnwerpers van de vaderlandse sportpers behaalt zij haar successen als bobsleester, waarbij ze in de twee’mans’ Dames uitkomt voor wintersportland Oostenrijk. Daar is bobsleeën wel een ‘grote’ sport, waarin zij het afgelopen jaar de successen aaneen reeg. De 25-jarige Jennifer behaalde brons op het EK bobsleeën in Königssee, Duitsland. Werd wereldkampioen bobsleeën bij de junioren (onder de 26 jaar) en behaalde de vierde plaats bij het WK bobsleeën in Whistler, Canada. Ook haalde ze in 2019 bij diverse Wereldbekers steeds een top tien-klassering.

De jury is onder de indruk van deze prestaties in een sport die in Nederland onderbelicht is, maar in Oostenrijk serieus meetelt. Wie zich op dit mondiale niveau weet te onderscheiden, verdient ook in haar woonplaats alle waardering.

Sportbelofte van het Jaar – Wendy van Leeuwen

Niet veel kinderen zullen op 7jarige leeftijd al de handschoenen aantrekken om te gaan kickboksen. Wendy van leeuwen wel. De nu inmiddels 14 jarige leerling van Vakschool Rijnmond is al 7 jaar helemaal weg van haar sport en heeft er al heel wat trainingsuurtjes bij kickboksschool Kamakura Katwijk op zitten. Het resultaat van al die trainingen, haar inzet, sportiviteit en doorzettingsvermogen heeft Wendy op haar jonge leeftijd al heel ver gebracht. In een Youth Fighting League met 700 deelnemers uit Nederland, Spanje, Duitsland, Engeland, België en Israël, was Wendy ze allemaal de baas en werd daarvoor beloond met de titel Europees Kampioen en een prachtige Kampioensriem. Ook in een leeftijdsklasse hoger behaalde ze nog een Europese titel. Haar Kickboksschool Kamakura is ook heel trots op het jonge talent.  Wij zullen vast nog heel veel van Wendy van Leeuwen gaan horen. Het is dus hoog tijd om vanuit de gemeente Katwijk ook Wendy de eer te geven, die ze verdient.

Sportploeg van het Jaar – Grasshoppers Dames 1

Aan de top komen, is al een prestatie. Maar aan de top blijven en dan telkens weer een extra stap zetten, mag met recht uitzonderlijk worden genoemd. Grasshoppers Dames 1 rijgt al jaren de successen aaneen, met over het algemeen een jong team waarin voornamelijk zelfopgeleide spelers uit Katwijk en Noordwijk actief zijn. Met deze vriendenploeg werden de dames het afgelopen jaar landskampioen, bekerwinnaar en winnaar van de Supercup.

De belangrijkste kracht van Grasshoppers is de teamspirit. Maar dat wil niet zeggen dat de ploeg het alleen van inzet moet hebben. Zonder uitzondering kunnen deze vrouwen heel goed basketballen, zijn ze op verschillende posities inzetbaar en blijken ze ook tactisch een moeilijk te bespelen tegenstander.

De prestaties van Grasshoppers Dames 1 zijn des te aansprekender omdat het Nederlandse vrouwenbasketbal een brede top kent. Het afgelopen jaar stonden er niet minder dan zes ploegen heel dicht bij elkaar. Grasshoppers Dames 1 wist zich niet alleen als eerste voor de play-off om het landkampioenschap te plaatsen, maar versloeg daarin ook Lekdetec uit Bemmel, dat haar landstitel verdedigde, met 3-1. Deze titel vormt de kroon op een jaar vol sportieve hoogtepunten, waarin ook nog eens de supercup en de nationale beker in de prijzenkast konden worden gezet.

Sporten en Bewegen – Bijzondere bijdragen in 2019

Winnaar categorie Bestuurders van het Jaar 2019 – Jan en Carry Hoek

Bestuurders van de bloeiende watersportvereniging Skuytevaert. Samenwerking, verbinding en vernieuwing zijn de drijfveren van dit energieke duo.  Initiatiefnemers van o.a. de Watersportdag (Sportinitiatief van het jaar 2016).

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe initiatieven van de grond gekomen zoals SUB surfen en kanovaren voor de jeugd. De jury heeft veel waardering voor de inzet en vernieuwingskracht van Jan & Carry en zij verdienen dat ook de titel bestuurders van het jaar 2019.

Winnaar categorie Sportvereniging van het Jaar – Quick Boys

Quick Boys: Als (bijna) 100-jarige voetbalvereniging is Quick Boys nog altijd vitaal en volop in beweging. Quick Boys laat zien dat sportieve (top) prestaties heel goed samen gaan met een levendige vrijwilligersorganisatie, iedereen laten meedoen en aandacht voor breedtesport.

Winnaar categorie Bedrijven – KBM Groep

‘Bouwen aan Morgen’ is het motto van de Katwijkse Bouw Maatschappij. Een familiebedrijf met aandacht voor gezondheid en welzijn van de eigen medewerkers en de Katwijkse samenleving.

De KBM is overtuigd van gemeenschapszin en gelooft en investeert in de kracht van het verenigingsleven en in sport & bewegen. Tevens weet de KBM zich betrokken bij verschillende andere lokale en regionale evenementen. De ondersteuning van de 1e Kerstloop voor de Katwijkse ziekte is een mooi voorbeeld hoe de KBM denkt en doet. De jury feliciteert de KBM met de titel bedrijf van het jaar 2019.

Bijzondere initiatieven

Tijdens de Avond van de Sport op 24 januari 2020 zijn de initiatieven van Dansclub Sjansee, Rijnwijker Volleybal Vereniging en Welzijnskwartier door het publiek uitverkozen tot ‘Bijzonder initiatief van 2019’ en ontvingen elk 350 euro.

1.    Dansclub Sjansee

       Dansen voor mensen met een beperking.

3.    Rijnwijker Volleybal Vereniging

       Volletbal voor minioren.

9.    Welzijnskwartier

       Fietsen niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Meer winnaars?

Ben je benieuwd naar de nominaties en winnaars van de vorige edities van de Sportverkiezingen Katwijk? Bekijk dan de geschiedenis van de Sportverkiezingen.

Welzijnskwartier – Fietsen niet voor iedereen vanzelfsprekend

Bijzonder initiatief - Welzijnskwartier

Rijnwijker Volleybal Vereniging – Volleybal voor minioren

Bijzonder initiatief - Rijnwijker Volleybal Vereniging

Dansclub Sjansee – Dansen voor mensen met een beperking

Bijzondere initiatieven - Dansclub Sjansee

Bijzondere Bijdragen – Quick Boys

Bijzondere Bijdragen - Sportvereniging van het jaar

Bijzondere Bijdragen – Jan & Carry Hoek

Bijzondere Bijdragen - Sportbestuurder van het jaar