Op vrijdag 26 januari 2018 reikten we de Katwijkse sportprijzen uit tijdens het Sportgala Katwijk en de Sportverkiezingen Katwijk. Dit zijn de winnaars! En het commentaar van de jury waarom juist deze sporters hun titels verdienen.

Sportman van het Jaar – Arno Kamminga

Zwemmer Arno Kamminga begon zijn carrière op jonge leeftijd met reddingszwemmen en stapte vervolgens over naar wedstrijdzwemmen. Sinds 2012 traint hij pas echt serieus en inmiddels richt Arno zijn hele leven in op de sport. Hij streeft naar perfectie en wil steeds een beetje beter worden.

Hij had nooit gedacht dat hij in 2017 zulke grote stappen zou maken. Hij verpulverde het Nederlands record op de 200 meter schoolslag op de korte baan, haalde de limiet voor het WK lange baan, veroverde finale plaatsen en haalde een gouden medaille met de estafetteploeg op het EK.

De jury wenst hem veel succes toe met het realiseren van zijn doel om een medaille te veroveren op een individuele afstand tijdens het EK en om zich te kwalificeren voor de Olympische spelen van 2020. De jury heeft Arno daarom gekozen als Sportman van het Jaar 2017.

Sportvrouw van het Jaar – Karin Kuijt

Een aaneenschakeling van sportieve hoogtepunten. Dat is het jaar 2017 van basketbalster Karin Kuijt in een zin. In dat jaar breidde ze haar prijzenkast flink uit. De 1.75 meter lange guard trapte het jaar meteen goed af door met haar club Lekdetec.nl de Final Four te winnen. Een paar maanden later mocht ze de volgende prijs al in ontvangst nemen. Ten koste van Grasshoppers – de club waarvoor ze haar eerste stapjes zetten in de basketbalarena – won ze de nationale beker.

Begin juni kreeg het toch al succesvolle seizoen nog meer glans door het behaalde landskampioenschap. Tijdens het tonen van de trofee maakte Twitter wereldkundig dat Karin haar basketbalavontuur voort ging zetten bij de Duitse eredivisionist Herner TC. Daar is ze inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in het team.

De jury heeft grote waardering voor de prestaties van Karin. Naast de vele prijzen werd ze ook verkozen tot ‘Most Valuable Player’ in de eredivisie. Ook was ze actief voor het Nederlands Team, de Orange Angels en deed ze mee aan de nieuwe Olympische Sport, 3×3 basketbal. Op het WK in Frankrijk finishte ze als 4e en in de zomer pakte ze het brons tijdens het EK in Nederland.

Sportbelofte van het Jaar – Kim de Jong

Kim de Jong was voor het 3e achtereenvolgende jaar genomineerd in de categorie Sportbelofte van het Jaar. En dit jaar was het eindelijk zover. De 14-jarige zwemster deed dit jaar voor het eerst mee aan wedstrijden in open water. Ze werd gelijk Nederlands kampioen op de 1500 meter schoolslag. En liet met een 3e plek op de 3000 meter vrije slag zien dat ze ook hier weinig moeite mee heeft. Kim won uiteindelijk het overall-klassement van de schoolslag en werd 2e bij het overall-klassement van de vrije slag.

Kim traint zes keer per week, waardoor ze ook in het zwembad uitstekend presteert. Ze behaalde een finaleplaats op het Nederlands kampioenschap 200 meter schoolslag en ontving een uitnodiging van de Nederlandse zwembond voor selectietrainingen in Zeist. De jury was unaniem van mening dat Kim de Jong de winnaar is in de categorie Sportbelofte van het jaar 2017. Zij zijn er van overtuigd dat we ook in de toekomst nog veel van haar gaan horen.

Sportploeg van het Jaar – Z&PC Dames 1

Het damesteam van Z&PC voegde afgelopen seizoen een nieuwe bladzijde toe aan de inmiddels rijke geschiedenis van de vereniging, die vorig jaar z’n 50-jarig bestaan vierde. Onder leiding van hun trainer/coach, die eerder zelf furore maakte als speler van het eerste herenteam bij die club, werd het vrouwenteam kampioen en promoveerde naar de eerste klasse. De op een na hoogte klasse.

Het team bestaat uit uitsluitend Katwijkse speelsters, een mix van ervaren en jonge dames die allemaal zijn opgeleid in het water van het Katwijkse zwembad Aquamar. Sommigen maakten op jeugdige leeftijd een uitstapje naar een Leids team en brachten bij terugkomst hun ervaring mee in het Katwijkse team.

Voor het vrouwenteam is het voor het eerst dat ze op dit hoge niveau spelen en dat maakt het lastig dit seizoen. Handhaven in deze klasse, waar het tactischer, technischer, sneller en steviger aan toe gaat, zou al een prestatie van formaat zijn.

Sportinitiatief van het Jaar – Jeu de Boules

In mei 2017 kreeg sportgemeente Katwijk er een pareltje van een vereniging bij: Jeu de Boules vereniging Katwijk. Mede dankzij een enthousiaste 7 jaar durende lobby bij de gemeente is er nu een prachtige accommodatie achter sporthal Cleijn Duin. Op veertien spiksplinternieuwe banen kunnen geïnteresseerden op een prettige, laagdrempelige manier kennismaken met deze, van oorsprong Franse, tak van sport. De opkomst bij de verschillende activiteiten in het afgelopen jaar laten zien dat de vereniging in een sportieve en sociale behoefte voorziet. Daarnaast is er een mooie wisselwerking met andere verenigingen, binnen en buiten de gemeentegrenzen.

Vanwege de combinatie van gezelligheid, sociaal contact en beweging voldoet Jeu de Boules bij uitstek aan alle criteria om verkozen te worden tot Sportinitiatief van het Jaar in de gemeente Katwijk. De jury voorziet daarom ook een voorspoedige toekomst voor de vereniging.

Publieksprijs Sportinitiatief van het Jaar

Naast de juryprijs waren er ook publieksprijzen voor het Sportinitiatief van het Jaar. Ieder initiatief mocht een presentatie geven van 1 minuut. Het publiek bepaalde vervolgens door te stemmen welke initiatieven er ook met een geldprijs vandoor gingen. Dit jaar ging de publieksprijs naar:

  • Eetkamer de Krom
  • G-Basketbal Grasshoppers

Meer winnaars?

Ben je benieuwd naar de nominaties en winnaars van de vorige edities van de Sportverkiezingen Katwijk? Bekijk dan de geschiedenis van de Sportverkiezingen.

Hieronder vind je de foto’s van de winnaars van dit jaar.

Arno Kamminga – Zwemmer

Sportman van het jaar

Grasshoppers Dames 1 – Basketbal

Sportploeg van het jaar

Ingrid van der Plas – Basketbalster

Sportvrouw van het jaar

Jari Roggeveen – BMX

Sportbelofte van het Jaar

Topsportprogramma Grasshoppers

Sportinitiatief van het jaar