Tijdens de talkshow 'Sporttafel 2021' zijn ook sportprijzen uitgereikt. Het gaat dan om sportprestaties in de categorieën Sportbelofte, Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het jaar. Robin Groenewoud, Berend van der Burg (beiden Sportbelofte), Arno Kamminga (Sportman), Ilse Kuijt (Sportvrouw) en Habithuis RVV (sportploeg) pakten de sportprijzen.

Iedere winnaar heeft vorig jaar een bijzondere prestatie geleverd. Zo won sportbelofte Robin Groenewoud in 2021 het internationale rolstoeltennistoernooi ’Flanders 25’. Berend van der Burg, de andere sportbelofte, werd in 2021 wereldkampioen karten in zijn klasse. Arno Kamminga behaalde als eerste Katwijker ooit tijdens de Olympische Zomerspelen in Tokyo twee zilveren medailles op de 100 meter en de 200 meter schoolslag. Basketbalster Ilse Kuijt is vaste waarde in Dames 1 van basketbalvereniging Grasshoppers en is tevens actief in het nationale basketbalteam. In 2021 werd ze gekozen in het All Star team van de beste 5 speelsters van de Eredivisie. Volleybalvereniging RVV timmert in de luwte al jaren aan de weg. De kleine club heeft een hoog doel: promotie naar de topdivisie.

 

Robin Groenewoud, sportbelofte rolstoeltennis (18 jaar)

Dat het ook met een lichamelijke beperking heel goed mogelijk is om te bouwen aan een sportcarrière, bewijst Robin Groenewoud uit Rijnsburg. Hij won in 2021 onder meer het internationale rolstoeltennistoernooi ’Flanders 25’ in het Belgische Leuven en heeft nu zijn ogen gericht op de Paralympische Spelen. Toen Robin twaalf jaar oud was, kreeg hij leukemie. De chemotherapie tastte zijn benen en botten aan. Toen voetballen niet meer ging, probeerde hij meerdere andere sporten uit. Uiteindelijk bleek rolstoeltennis favoriet. Een groot deel van de trainingen – twintig uur per week – gaat ook op aan het rollen. En met succes: in april 2021 werd hij tweede op het MTA Open ITF junioren toernooi in Antalya, Turkije. In juni won Robin voor de allereerste keer een ITF toernooi, de junioren Amjoy Cup in Eindhoven. In dezelfde maand won hij ook de junioren titel in Vlaanderen, België. In augustus werd hij Nederlands kampioen junioren.

Nummer één worden van de wereld is zijn doel. Maar Robin heeft ook oog voor het grotere belang, dat hier bovenuit stijgt. Hij vindt het belangrijk dat mensen met een beperking zich bewust worden van de vele mogelijkheden die er zijn om zich te ontplooien, ook in de sport. Voor ons is hij één van de sportbeloftes van 2021 in de gemeente Katwijk.

 

Berend van der Burg, sportbelofte, karten

Berend van der Burg barst van de ambities. Hij reist al jaren als kartrijder door heel Europa. Hij kende in 2021 de nodige tegenslag, maar door een schitterende overwinning in de World Cup Tillotson T4 kon hij de vervelende smaak wegspoelen met champagne. Er deden in Ierland op het Whiteriver Park Kart Racing Circuit in Collon meer dan 100 rijders uit 15 verschillende landen mee aan het WK, waaronder zo’n 60 rijders in de Senior-klasse waar Berend aan de start stond. Dat de snelle Rijnsburger als één van de jongste rijders in deze klasse met de hoofdprijs aan de haal ging, bracht de meegereisde Nederlandse fans in extase. Hij geeft samen met zijn vader les aan kinderen in verschillende leeftijdscategorieën.

Om een nieuwe Max Verstappen is meer nodig dan talent. Wel zien we voor hem een mooie carrière in de racesport weggelegd. Als coureur of met zijn opleiding als engineer bij bijvoorbeeld een Formule 1-team als Red Bull. Berend van der Burg kan als Katwijkse sportbelofte nog veel van zijn dromen waarmaken.

 

Arno Kamminga, zwemmen, sportman van het jaar

Al drie keer eerder sportman van Katwijk, maar nog nooit met een Olympische medaille en zelfs twee medailles. Als eerste Katwijker ooit twee Olympische zilveren medailles op de 100 meter en de 200 meter schoolslag. De derde (mannelijke) Nederlander na onder andere Pieter van den Hoogenband, die een individuele olympische medaille in de wacht sleepte. De medaillelijst begint aardige proporties aan te nemen, zo waren er ook al 7 Europese medailles waarvan twee keer goud, drie zilver en twee brons. Uitzonderlijk voor iemand, die pas een paar jaar echt serieus bezig is (zoals hij zelf zegt). In aanloop naar de spelen van Rio trainde Kamminga nog regionaal met een studie erbij en pas naar de spelen van Tokio werden er heel wat tandjes bijgezet, wie weet wat er misschien nog meer in het vat zit. De ambitie om in Parijs te schitteren wordt niet onder stoelen of gestoken. Kortom Arno Kamminga is echt een topzwemmer, met een geweldige techniek, een groot doorzettings- en uithoudingsvermogen en dus een zeer terechte sportman van Katwijk van 2021.

 

Ilse Kuijt, basketbal, sportvrouw van Katwijk

Niet voor niets werd uit het basketbalgezin Kuijt al eerder de sportvrouw van Katwijk verkozen en nu is het de beurt van misschien wel de meest talentvolle Kuijt om deze prachtige titel een jaar te dragen. Een kleine greep uit alle prestaties. Vaste speelster in Dames 1 Sportiff Grasshoppers. In het nationaal team onder 23 heeft ze de afgelopen twee jaar met 3×3 basketbal de Nations League gespeeld in o.a. Israël en Egypte. Afgelopen twee jaar selectiespeelster van het nationale (5×5) basketbalteam.

In die tijd namens Nederland twee Olympische kwalificatie toernooien gespeeld in Hongarije en Oostenrijk en net geen Olympisch ticket verdiend. Als Dames 1 speelster in 2019-2020 als eerste in de competitie geëindigd toen deze werd stopgezet. In 2020-2021 de halve finales van de play-offs bereikt. In 2021 gekozen in het All Star team van de beste 5 speelsters van de Eredivisie. Nu mogen de handen dan eindelijk op elkaar voor sportvrouw van Katwijk, Ilse Kuijt.

 

Habithuis RVV, volleybal, sportploeg van het jaar

Wie de Katwijkse sportwereld oppervlakkig beschouwt, komt vaak niet verder dan voetbal en basketbal. Maar achter die façade gebeurt zoveel meer. In de betrekkelijke luwte timmeren de volleyballers van RVV al jaren aan de weg. En langzaam maar gestaag gaat het op weg naar de vaderlandse top. Met het aantrekken en versterken van de technische staf en het bij elkaar houden van een sterke selectie wordt die ambitie vormgeven.

Een handicap is wel dat de ‘Katwijkse’ basis van de club vrij smal is, vooral bij de jongens. RVV is een betrekkelijk kleine club, die geen honderden leden heeft om talent uit te plukken. Maar wellicht dat het sportieve succes ook aantrekkingskracht heeft op jeugdige spelers uit de regio. Het feit dat de huidige groep spelers al enkele jaren behoorlijk stabiel en hecht is, vormt ongetwijfeld de basis om de grote ambities waar te maken. Promotie naar de topdivisie is het doel. Voor ons is RVV de Katwijkse sportploeg van het jaar 2021!