Tijdens de ‘Avond van de Sport’ zijn de Sportprijzen 2022 uitgereikt. Het gaat dan om sportprestaties in de categorieën Sportbelofte, Sportman, Sportvrouw en Sportploeg van het jaar. Gisel Noort Zwaan (Sportbelofte), Floris Hoek (Sportman), Lotte van Kruistum (Sportvrouw) en V.v. Katwijk (sportploeg) pakten de sportprijzen.

Sportbelofte van het jaar 2022 in de gemeente Katwijk

Gisel Noort Zwaan

 

Gisel Noort Zwaan – Sportbelofte van Katwijk 2022

Het juryrapport: “Wanneer je op 10-jarige leeftijd voor het eerst in aanraking komt met het kickboksen, kun je niet bedenken hoe snel een sportcarrière kan gaan. En helemaal niet dat je vier jaar later wordt gehuldigd als Europees Kampioen in het bantamgewicht. Met pas anderhalf jaar wedstrijdervaring stapte de 14-jarige Gisel Noort Zwaan op 26 november 2022 in Amsterdam onverschrokken de ring in tijdens het ‘Best of Best Kickboksgala’ in Amsterdam, om vervolgens met haar enorme vechtlust de meeste tegenstanders uit te schakelen. Aan het eind van deze wedstrijdreeks werd de Rijnsburgse door de jury unaniem uitgeroepen tot de nieuwe Europees kampioen. Kickboksvereniging Kamakura kan met recht trots zijn op dit jonge talent, waarvan we de komende jaren ongetwijfeld nog veel zullen horen. Ook deze jury is eensluidend in haar oordeel dat Gisel Noort Zwaan de winnares is in de categorie ‘Sportbelofte van Katwijk’ in het jaar 2022.”

Sportvrouw van het jaar 2022 in de gemeente Katwijk

Lotte van Kruistum

 

Lotte van Kruistum – Sportvrouw van Katwijk 2022

Het juryrapport: “Lotte van Kruistum is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde en spelbepalende forward in het eerste vrouwenteam van Sportiff Grasshoppers. Dat is indrukwekkender dan het op papier lijkt, want Grasshoppers is niet zomaar een lokaal sportteam. Het draait al jaren mee in de top van het Nederlandse vrouwenbasketbal en het bulkt er van het talent, in veel gevallen van eigen kweek. Ook Lotte is er zo eentje. Ze werd al op 6-jarige leeftijd lid van de club, debuteerde als beloftevolle 16-jarige in het eerste en is inmiddels niet meer weg te denken uit deze grootmacht. Ze scoort hoog op landelijke topscorerslijsten en boekt ook bij rebounds en geblokte schoten indrukwekkende resultaten. Dat is niet onopgemerkt gebleven: ook in het Nederlands vrouwenteam onder de 20 is zij een belangrijke schakel. De jury is eensluidend in haar oordeel dat Lotte van Kruistum zich mag kronen met de titel ‘Sportvrouw van het jaar 2022’ in de gemeente Katwijk.”

Sportman van het jaar 2022 in de gemeente Katwijk

Floris Hoek

 

Floris Hoek – Sportman van Katwijk 2022

Het juryrapport: “Floris Hoek stapte elf jaar geleden voor het eerst de dojo van Osaka binnen om zijn eerste karate- en kickbokstechnieken te leren. Het bleek een gouden combinatie. De nu 26-jarige Katwijker heeft in de afgelopen periode een enorme erelijst opgebouwd, waarvoor hij ook in 2019 al werd onderscheiden met de titel ‘Sportman van het Jaar’. Maar daarmee stopte het voor Floris niet. Het voorlopige hoogtepunt in zijn carrière is het behalen van een wereldkampioenstitel in 2022. In alle vijf ronden was Floris Hoek veel te sterk voor zijn Spaanse opponent in deze fullcontact wedstrijd. Des te meer bijzonder, daar Floris zijn sport ook nog combineert met een fultime baan als docent Lichamelijke Opvoeding op het Pieter Groen College, nog vijf avonden training geeft aan allerlei groepen bij Osaka en daarnaast  bijna dagelijks zijn eigen sportprogramma afwerkt. De jury is eensluidend van mening dat Floris Hoek de winnaar is van de categorie ‘Sportman van het jaar 2022’ in de gemeente Katwijk.”

Sportploeg van het jaar 2022 in de gemeente Katwijk

V.v. Katwijk

 

Voetbalvereniging Katwijk Heren 1 – Sportploeg van Katwijk 2022 (trotse voorzitter Mart Vergouwen nam de prijs in ontvangst)

Het juryrapport: “Aan de top komen is al een prestatie, structureel aan de top blijven geldt als de overtreffende trap. In het voetbalgekke Katwijk eist de plaatselijke v.v. met die naam al geruime tijd een dominante rol op in het Nederlandse amateurvoetbal en bekroont dat geregeld met een kampioenschap. Zo ook in 2022, toen de titel op indrukwekkende wijze al drie speelronde voor het einde van het seizoen werd veiliggesteld. Om die positie te behouden is meer nodig dan een goed draaiend elftal. Binnen een vereniging moet alles kloppen, van de eigen kweek tot het aankoopbeleid, van het indrukwekkende leger aan vrijwilligers tot het bestuur. Katwijk speelt daarbij op meerdere velden: het ontloopt ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid buiten de lijnen niet. De jury is daarom eensluidend van oordeel dat het eerste elftal de titel ‘Sportploeg van het Jaar 2022’ in de gemeente Katwijk meer dan verdiend heeft, maar dat deze ook binnen de hele vereniging breed mag worden gedeeld.”