Zaterdag 18 mei 2019 vormt een historische datum voor de voetbaldames van FC Rijnvogels. Op deze datum werd Vrouwen 1 van FC Rijnvogels kampioen en dwongen ze promotie af naar de Topklasse. De zoveelste mijlpaal van de afgelopen vijf jaar voor het vrouwenvoetbal bij FC Rijnvogels.

“Het is best snel gegaan,” blikt assistent-trainer Philip van den Eijkel terug. “In de afgelopen jaren is het eerste vrouwenelftal al drie keer gepromoveerd en dit kampioenschap vormt de bekroning.” Van een kampioenschap in de Tweede Klasse naar een districtsbeker, promotie via de nacompetitie naar de Hoofdklasse en nu dan promotie naar de Topklasse. Een route die niet voor ieder vrouwenvoetbalteam is weggelegd.

In het seizoen 2018-2019 stond Vrouwen 1 steeds bovenaan. Hoewel in de tweede seizoenshelft de voorsprong op de directe concurrenten slonk, kon nacompetitie gelukkig worden ontlopen. Tijdens de memorabele uitwedstrijd won Vrouwen 1 met 0-3 en speelde concurrent Berkel gelijk. Precies het scenario dat nodig was om het kampioenschap binnen te slepen. “Onze riante voorsprong in onze eigen wedstrijd en dan uiteindelijk het gelijkspel van concurrent Berkel zorgde voor extra ontlading. Geweldig.” De dames van FC Rijnvogels konden de polonaise gaan lopen. De doelstelling was bereikt. Alle inspanningen betaalden zich uit en Vrouwen 1 acteert nu op het allerhoogste landelijke amateurniveau van het vrouwenvoetbal.

De promovendus kende bij de seizoenstart wat aanpassingsproblemen. Op het moment bezet het eerste vrouwenteam een plek in de middenmoot. Philip van den Eijkel hoopt dat het elftal in de tweede seizoenshelft aansluiting kan vinden bij de subtop. “Dan heb je het als promovendus prima gedaan.”