Wie wordt Sportvrouw van Katwijk 2022? Nominaties bekend!

De jury van de Sportverkiezingen Katwijk hebben vandaag de nominaties voor de titel ‘Sportvrouw van het jaar’ bekendgemaakt en heeft de volgende drie sportvrouwen genomineerd: Joanne Schaap (karate), Lotte van Kruistum (basketbal) en Maaike van der Plas (wielrennen). Tijdens de Avond van de Sport op 27 januari 2023, georganiseerd door Stichting Sportpromotie Katwijk, zal wethouder Sonny Spek de winnares bekendmaken.

De genomineerden en hun verhaal:

Joanne Schaap (Osaka dojo)

Joanne Schaap (rechts)

De 24-jarige Joanne Schaap traint bij de Osaka dojo in kyokushin karate en kickboksen. Kyokushin karate werkt met een bandensysteem, beginnend bij wit en dat loopt dan via oranje, blauw, geel, groen, bruin en bruin 2 door naar zwart. Als je dit hele traject wil doorlopen, ben je met drie tot vier keer in de week trainen minstens 10 jaar bezig. Joanne, die zeven keer per week traint en ook nog zelf trainingen geeft aan de jeugd en leden met een beperking, is momenteel in het bezit van een blauwe band.

Joanne, die een opleiding volgt tot sociaal werker, begon haar carrière in Nederland in de beginnersklasse. Net voor het uitbreken van Covid sloot zij deze klasse in Japan af. Eind 2021 heeft ze haar carrière weer opgepakt en werd ze ingeschreven voor de hoogste klasse. Bij wedstrijden in kyokushin karate wordt gestreden volgens knock-out/knockdown regels. Afgelopen jaar boekte Joanne veel successen, waarbij ze het als blauwe bander opnam tegen meer ervaren karateka’s met bruine en zwarte banden. In maart van dit jaar werd ze Europees kampioen lichtgewicht (deze klasse is tot 60 kilo, Joanne weegt zelf 57 kilo). Bij dit oudste toernooi van Europa vinden de partijen in de ring plaats. Verder wist ze de open kampioenschappen lichtgewicht van Duitsland (april) en België (mei) winnend af te sluiten. Bij de open Spaanse kampioenschappen in februari eindigde ze als tweede. Vanaf maart is zij ongeslagen in het full-contact karate. Haar volgende doel is in Japan kampioen te worden van de open klasse; het hoogste niveau waar in principe alleen de bruine en zwarte banden aan meedoen.

Lotte van Kruistum (Sportiff Grasshoppers)

Lotte van Kruistum in duel tijdens Nederland – Litouwen

Lotte van Kruistum (19 jaar) werd op 6-jarige leeftijd lid van basketbalvereniging Sportiff Grasshoppers. Op haar zestiende debuteerde de 1.86 meter lange forward al in het in de eredivisie uitkomende vrouwenteam van Sportiff Grasshoppers. De eerstejaars studente pedagogiek heeft zich in het afgelopen kalenderjaar goed ontwikkeld en is nu een bepalende factor in het vrouwenteam. Was zij afgelopen seizoen gemiddeld nog goed voor 6.6 punten en 4.2 rebounds per wedstrijd, dit seizoen tekent zij voor gemiddeld 16.8 punten en 10.0 rebounds. Momenteel staat zij vierde op de landelijke topscorerslijst achter de Amerikaanse Toshua Leavitt en de gevestigde speelsters Marlou de Kleijn en Lisanne de Jonge. Bij de rebounds staat ze eveneens vierde en bij de categorie geblokte schoten staat het Katwijkse talent zelfs tweede. Tegen Topkip Lions uit Landsmeer zette Lotte een season high neer van 28 punten. Op 17 december jl. maakte ze deel uit van het team van Sportiff Grasshoppers dat de Final Four winnend afsloot. Eerder dit seizoen werd de SuperCup – de strijd tussen de kampioen en bekerwinnaar van het voorgaande seizoen – ook in de wacht gesleept. Afgelopen seizoen werd beslag gelegd op de nationale beker, zowel voor vrouwen seniorenteams als het vrouwenteam onder 20 jaar, waarvoor ze in dit seizoen met haar jonge leeftijd nog altijd mag uitkomen.

Afgelopen zomer maakte Lotte deel uit van het Nederlands team onder 20 jaar, dat op het EK in Hongarije uitkwam. Lotte was in het nationale team de tweede scorer met over zeven wedstrijden een gemiddelde van 7.9 punten en 6.1 rebounds. In de wedstrijd tegen Litouwen was Lotte goed voor 17 punten en 12 rebounds.

Maaike van der Plas (afdeling Wielersport van IJsclub Voorwaarts Katwijk)

Maaike van der Plas

Maaike van der Plas (30 jaar) is al enkele jaren een fanatieke eRacer. eRacing is een nieuwe discipline in het wielrennen. Binnenshuis stappen professionele én amateurrenners op hun racefiets, die gekoppeld is met een interactieve fietstrainer en een computer, mobiele telefoon of televisie. Vanuit hun sportplek racen zij door een virtuele wereld van het softwareprogramma Zwift, door gebruik te maken van deze interactieve fietstrainer. Door corona heeft virtueel wielrennen een enorme groei beleefd. De Nederlandse wielerbond KNWU ziet eRacing dan ook als beloftevolle ontwikkeling. Ook op internationaal niveau wordt eRacing steeds groter.

Maaike, die lid is van de afdeling Wielersport van de IJsclub Voorwaarts Katwijk, doet inmiddels met het Nederlands team mee aan internationale wedstrijden. De Katwijkse neuroloog in opleiding sleept vooral punten binnen via haar sterke tussensprints. Bij het Nederlands Kampioenschap begin december eindigde Maaike als derde. Als amateur moest ze alleen de professionals Loes Adegeest en Eva van Agt voor laten gaan. Met haar derde plaats heeft Maaike zich gekwalificeerd voor deelname aan het wereldkampioenschap. Als ambassadeur van het trainingsprogramma JOIN, dat ontwikkeld is met oud-profrenner Laurens ten Dam, is ze ook actief om andere wielrenners verder te brengen in hun sport.

Avond van de Sport

De winnaars van de Sportverkiezingen worden op 27 januari 2023 tijdens de Avond van de Sport bekendgemaakt. Alle sportverenigingen van de gemeente Katwijk zijn na aanmelding welkom om tijdens deze bijzondere avond in het sponsorhome van v.v. Quick Boys aanwezig te zijn.