Nominaties Sportman van Katwijk 2022 bekend!

Voor de titel ‘Sportman van het jaar’ heeft de jury drie kandidaten van een nominatie voorzien: Floris Hoek (karate), Arie Twigt (Roelstoelbasketbal) en Habtamu Franke (fitness). Tijdens de Avond van de Sport op 27 januari 2023, georganiseerd door Stichting Sportpromotie Katwijk, zal wethouder Sonny Spek de winnaar bekendmaken.

De genomineerden zijn:

Floris Hoek (Kyokushin karate en kickboksen)

Floris Hoek (rechts)

Floris Hoek is een van de eerste leerlingen van de Osaka dojo. Als 15-jarige begon hij met Kyokushin karate en kort daarop ook met kickboksen. Kyokushin karate werkt met een bandensysteem, beginnend bij wit en dat loopt dan via oranje, blauw, geel, groen, bruin en bruin 2 door naar zwart. Floris, die zo’n 10 tot 12 uur per week traint, is sinds 2020 in het bezit van de zwarte band. Bij kickboksen komt hij uit in de B-klasse. Hij hoop in 2023 zijn debuut te maken in de A-klasse van het kickboksen.

Bij het Kyokushin karate draait de nu 26-jarige Katwijker mee op wereldniveau. Hij heeft meerdere nationale en Europese titels op zijn naam staan, ook in Japan heeft hij prijzen weten te winnen. Afgelopen jaar mocht de docent lichamelijke opvoeding van het Andreas College Pieter Groen zich nog kronen tot Prokarate lichtgewicht wereldkampioen 2022. Wat het Prokarate zo bijzonder maakt, is dat er alleen maar professionele vechters worden uitgenodigd. Alle deelnemers zijn al ergens kampioen. Daarnaast zijn de regels iets anders, namelijk full-contact karate knock-out/ knockdown. Er worden in de ring vijf rondes van twee minuten afgewerkt, zodat beide vechters alle tijd hebben alles uit de kast te halen om elkaar uit te schakelen. Floris was in alle rondes te sterk voor zijn Spaanse tegenstander. Bij de WKB Spanish Open legde Floris beslag op de tweede plaats. Vijf avonden per week neemt Floris, die in 2020 werd uitgeroepen tot Katwijks Sportman van het jaar 2019, de lessen kickboksen en Kyokushin karate in de dojo in Katwijk voor zijn rekening.

Arie Twigt (Rolstoelbasketbal)

Arie Twigt in actie (midden)

Twaalf jaar geleden begon Arie Twigt met rolstoelbasketbal bij de Katwijkse basketbalvereniging Grasshoppers. In 2019 maakte Arie de overstap naar Gran Canaria. Daar kwam hij drie seizoenen uit voor Adm Econy. Met die club werd beslag gelegd op de Europa Cup I. Tijdens het finaletoernooi in april van dit jaar werd afgerekend met Ilan Ramat Gan, Hannover United en Interwetten-Coloplast Sitting Bulls. In die drie wedstrijden was de Katwijker gemiddeld goed voor 10.3 punten, 7.0 rebounds en 5.3 assists. Tijdens de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi, werd Arie, die de guardpositie bekleedt, uitgeroepen tot een van de vijf beste spelers van het toernooi. Afgelopen zomer tekende de 22-jarige Arie een contract bij de Thuringia Bulls. Deze clubs uit het Duitse Elxleben behoort tot de wereldtop.

Het Nederlands rolstoelteam heeft dit jaar een druk programma. In juni staat het WK in Dubai op de planning en in augustus het EK in Rotterdam. Nederland is titelverdediger op dit EK. In december 2021 werd in Madrid namelijk het EK gewonnen, waarmee plaatsing voor het WK werd afgedwongen. Het Nederlands team, met Arie in de gelederen, eindigde in de poulefase als tweede achter Groot-Brittannië. In de kwartfinale werd Polen met 62-58 verslagen, in de halve finale kreeg Duitsland met 65-58 klop. Voor de eindstrijd trok Groot-Brittannië vanwege coronabesmettingen zich terug, waarop de gouden plak naar de Nederlandse rollers ging.

Habtamu Franke (fitness)

Habtamu Franke

Habtamu Franke heeft afgelopen jaar in ieder geval op één onderdeel een plek in het Guinness Book of Records veroverd. De 26-jarige Rijnsburger verbeterde op 6 maart het wereldrecord burpees. In een uur tijd kwam Habtamu tot 957 herhalingen. Bij een burpee moet de sporter vanuit staande positie naar de vloer, om vervolgens na één keer opdrukken weer omhoog te springen. Bij de variant die Habtamu deed, moesten zijn armen ook iedere keer gestrekt worden, om vervolgens het lichaam weer in push-up positie te brengen.

Op 27 november ging Habtamu op voor een zwaardere versie, waarbij de norst ook de grond moet raken. Het oude record van 965 werd door Habtamu verbeterd tot 986 herhalingen. Dit record moet nog wel geaccepteerd worden door de organisatie achter het Guinness Book of Records. Hoewel het een nieuw record opleverde, was Habtamu niet tevreden. Hij ging eigenlijk voor 1.000 herhalingen, maar dat blijft een uitdaging voor een volgende poging. Habtamu is in het dagelijkse leven personal trainer, voedingsadviseur en mental coach. “Ik inspireer mensen graag om het beste uit zichzelf te halen”, aldus Habtamu. Zelf traint hij dagelijks. Twee keer per week traint hij minstens een half uur lang burpees. Iedere week wil hij een betere prestatie neerzetten. “Ik wil kijken waartoe het menselijk lichaam in staat is en bewijzen dat het onmogelijke mogelijk is.”

Avond van de Sport

De winnaars van de Sportverkiezingen worden op 27 januari 2023 tijdens de Avond van de Sport bekendgemaakt. Alle sportverenigingen van de gemeente Katwijk zijn na aanmelding welkom om tijdens deze bijzondere avond in het sponsorhome van v.v. Quick Boys aanwezig te zijn.