Jury nomineert drie sporters voor Belofte van het jaar 2023!

Voor de achtste Katwijkse Sportverkiezingen, waar Katwijkse sporters en teams voor hun bijzondere prestaties worden beloond, heeft de jury drie jonge sporters genomineerd voor de titel Belofte van het jaar: Jitte de Klerk (tafeltennis), Lily Meijvogel (twirlen) en Sven van der Plas (voetbal). Tijdens de Avond van de Sport op 26 januari 2024, georganiseerd door Stichting Sportpromotie Katwijk, zal wethouder Sonny Spek de winnaar bekend maken.

De Sportverkiezingen Katwijk kennen vier verschillende categorieën: Sportploeg, Sportman, Sportvrouw en Belofte van het jaar. Tot 2 december konden sporters en/of hun omgeving uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hun aanbevelingen voor de nominaties aandragen. Zo kunnen ook de prestaties buiten de spotlights aan het licht komen. Eerder werd al bekend gemaakt wie volgens de onafhankelijke jury in aanmerking komen voor de ‘Sportploeg van het jaar’ en voor de ‘Sportman van het jaar’. Dit keer worden de drie kandidaten voor de titel ‘Belofte van het jaar’ gepresenteerd.

Jitte de Klerk (tafeltennis)

Jitte de Klerk zit sinds haar achtste op tafeltennis. De nu 15-jarige Rijnsburgse zette haar eerste stapjes bij TTV Rijnsoever, waarmee ze in de voetsporen van haar oudere broers Niels en Bjorn trad. Op haar elfde werd Jitte tijdens de jeugdkampen eerste in haar leeftijdscategorie, waardoor ze vier jaar geleden mee mocht doen aan de Euro Mini Champs in Frankrijk. Op 28 mei 2022 kroonde Jitte zich tot Nationaal Jeugd Meerkamp Kampioen meisjes onder 15 jaar en drie maanden later wist ze de Nationale Jeugdmasters te winnen.

Ook dit kalenderjaar heeft Jitte, die zo’n 14 uur per week traint, van zich doen spreken. In augustus werd ze Nederlands kampioen tot 15 jaar door in de finale te winnen van Faya Vooijs, met wie ze samen ook kampioen in het dubbelspel werd. Tevens heeft ze zich gekwalificeerd voorde finale van het Nederlands Kampioenschap meerkampen voor speelsters tot 19 jaar.  In juni deed Jitte mee met de Open Luxemburgse. Ze behaalde daar de zesde plaats.

In juli deed ze in Polen mee aan de Europese jeugdkampioenschappen. In haar kwalificatiepoule wist ze twee partijen te winnen, waardoor ze in het hoofdschema uit mocht komen. Bij de laatste 64 verloor Jitte, die ooit hoopt op de Olympische Spelen uit te komen, in zeven games van Nurmatova, die de kwartfinale wist te bereiken.

In oktober maakte Jitte haar debuut in de eredivisie. Jitte speelt normaal gesproken in de hoogste landelijke jeugdcompetitie met het combinatieteam Rijnsoever-Scylla. Met haar team staat ze in die klasse bovenaan en kan ze gaan strijden voor het landskampioenschap. Doordat er bij het seniorenteam van het Leidse Scylla enkele speelsters ontbraken, kreeg Jitte de kans om zich te meten met de nationale top. Jitte liet fraaie staaltjes tafeltennis zien, al was dat nu nog niet genoeg om haar twee partijen in winst om te zetten.

Lily Meijvogel (twirlen)

De 14-jarige Lily Meijvogel uit Valkenburg doet aan twirlen en showtwirlen. Bij twirlen draait het vooral om de baton (stok). Bij Solo 2-baton twirlt Lily met twee batons. Bij dance twirl gaat het om dans gecombineerd met baton. Showtwirlen is een combinatie van twirl, dans en attributen. Om dit laatste te illustreren verwijzen we naar het Europees Kampioenschap Showtwirl 2023. Lily deed een solo routine met het thema Zwerver. Naast haar baton maakte Lily gebruik van een bankje, een lantaarnpaal, een bord met de tekst ‘Feed me’, een lantaarn en een sneeuwdoek. De attributen worden gebruikt on het verhaal te verduidelijken.

Nadat Lily in 2022 al twee Europese titels had veroverd (bij Solo Showtwirl Youth en Baton Senior), volgden er dit jaar nog vier Europese titels. Bij het EK Twirl in April in het Italiaanse Montichiari werd ze kampioen op het onderdeel Solo 2-baton Youth. In het Bulgaarse Plovdiv vond in oktober het Europees Kampioenschap Showtwirlen plaats. Bij de onderdelen Solo Showtwirl Youth, Duo Showtwirl Preteen en Parade Corps Senior eindigde meervoudig Nederland Kampioen Lily op de hoogste trede van het podium. Gemiddeld doen er zo’n 15 tot 20 deelnemers uit verschillende landen per klasse mee.

Lily traint drie keer per week, in totaal ongeveer 10 uur per week. Naarmate de kampioenschappen naderen, werkte ze ook nog extra thuis (buiten of binnen) aan haar rolls, flips en lenigheid. Voor een belangrijk toernooi vinden er in de zaal ook nog wat extra trainingen plaats.

Sven van der Plas (voetbal)

Toen Sven van der Plas 5 jaar was, begon hij met voetbal in de landenteams bij Quick Boys. Na één jaar landenteams werd hij geselecteerd voor het eerste team in de F’jes. Telkens doorliep Sven de hoogste selectieteams. In 2020 bleek er belangstelling te zijn vanuit PSV. Hij mocht stage komen lopen en één wedstrijd spelen. Doordat corona om de hoek kwam kijken, ging een vervolgstage niet meer door. Niettemin werd hij kort daarop aangenomen op de PSV Academy. In mei 2020 is hij daar voor het eerst mee gaan trainen. De reistijd was 2,5 uur en dat was dagelijks niet te doen. Sven werd in een gastgezin geplaatst. Voor een 14-jarige jongen had dat een behoorlijke impact op zijn leven.

In de afgelopen jaren heeft hij bij PSV de O15, O16 en O17 doorlopen. Momenteel zit de 17-jarige Sven bij de O18. Na een jaar O15 werd Sven als een van de jongste spelers van de Academy een meerjarig contract aangeboden.

In mei van dit jaar werd hij door de KNVB opgeroepen voor het EK O17 in Hongarije, waar hij ook minuten heeft mogen maken. Zij Havo-examen werd daardoor uitgesteld naar het tweede tijdvak. Hij behaalde zijn diploma met vlag en wimpel. Toernooien in Marokko, Duitsland, Malta en Nederland stonden dit jaar op het programma. Hij heeft ook bij de selectie van PSV O19 gezeten voor wedstrijden in de Youth League (Champions League voor O19-elftallen). Dat betekende thuis- en uitwedstrijden tegen Arsenal, Lens en Sevilla.

In november heeft Sven, die de positie van centrale verdediger heeft, al een aantal keren meegetraind met het eerste elftal van PSV en zelfs al een oefenwedstrijd tegen Schalke 04 mee mogen doen. Wekelijks traint Sven vier tot vijf dagen in de week en zijn er ook nog één tot twee wedstrijden per week. Sven hoopt in de komende maanden minuten te gaan maken bij Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie. En natuurlijk ook dat in juni 2024 zijn contract wordt verlengd.

Bijzondere initiatieven

Net als voorgaande jaren worden ook bijzondere initiatieven en activiteiten van (sport)verenigingen beloond. Dat mag en kan van alles zijn; zowel een nieuw evenement als een evenement wat we al jaren kennen. Maar ook een eenmalige activiteit voor een speciale doelgroep. Afgelopen jaren hebben al veel Katwijkse verenigingen een geldprijs ontvangen. Als er voldoende aanmeldingen zijn, dan houden tijdens de Avond van de Sport de deelnemers een pitch van één minuut; het publiek bepaalt vervolgens welke drie aanmeldingen er naar huis gaan met een prijs in de vorm van een cheque. Aanmelden kan tot zaterdag 6 januari 2024.

Avond van de Sport bij Door Vriendschap Sterk

Op vrijdagavond 26 januari 2024 worden de winnaars van de Sportverkiezingen Katwijk bekend gemaakt tijdens de Avond van de Sport in het verenigingsgebouw van Door Vriendschap Sterk (DVS) aan de Nieuwe Duinweg 51. Alle sportverenigingen van onze gemeente worden niet alleen uitgenodigd om kandidaten voor de prijzen te nomineren, maar vanzelfsprekend ook om die avond aanwezig te zijn. Een goede mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen en natuurlijk om te netwerken. Met muziek, een hapje, een drankje en ook dit jaar weer onze inmiddels gerenommeerde presentatoren Jaap Kloos en Krijn Schuitemaker, wordt het een echte Avond van de Katwijkse Sport.