Drie nominaties voor Katwijks Sportman van het jaar 2023!

Voor de achtste keer worden de Katwijkse Sportverkiezingen georganiseerd. Hierbij worden Katwijkse sporters en teams voor hun bijzondere prestaties beloond. Voor de titel ‘Sportman van het jaar 2023’ heeft de jury drie kandidaten van een nominatie voorzien: Thijmen Heemskerk (beachvolleybal), Jari Roggeveen (BMX) en Michelovic van Velzen (paradarts). Tijdens de Avond van de Sport op 26 januari 2024, georganiseerd door Stichting Sportpromotie Katwijk, zal wethouder Sonny Spek de winnaar bekend maken.

De Sportverkiezingen Katwijk kennen vier verschillende categorieën: Sportploeg, Sportman, Sportvrouw en Belofte van het jaar. Tot 2 december konden sporters en/of hun omgeving uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hun aanbevelingen voor de nominaties aandragen. Zo kunnen ook de prestaties buiten de spotlights aan het licht komen. Eerder werd al bekend gemaakt wie volgens de onafhankelijke jury in aanmerking komen voor de ‘Sportploeg van het jaar’. Dit keer worden de drie kandidaten voor de titel ‘Sportman van het jaar’ gepresenteerd.

Thijmen Heemskerk (beachvolleybal)

Thijmen Heemskerk begon met volleybal bij de Rijnwijker Volleybal Vereniging R.V.V., waar hij ook nu nog af en toe voor uitkomt. De 25-jarige Katwijker, die in Leiden geboren werd, stapte in 2019 over naar beachvolleybal. De 2.02 meter lange politieagent werd in 2021 met zijn partner tweede bij het Nederlands Kampioenschap Beachvolleybal.

Dit jaar kwam Thijmen wederom uit in de Betcity Eredivisie Beach Volleybal. In vrijwel alle wedstrijden vormde de blokkeerder Thijmen een team met Mick Toet. Die samenwerking leidde tot prima resultaten. Bij het NK op 30 juli bereikte het tweetal de vierde plaats. Op 28 mei werd in Heerlen de derde plaats veroverd. Die klassering bereikte het duo op 19 augustus ook bij het Queen & King of the Court toernooi in Tilburg. Bij het Beach Grand Slam Venlo werd op 11 juni beslag gelegd op de tweede plaats. Hoogtepunt van dit seizoen werd op 18 juni bereikt. In Arnhem sloten Mick en Tijmen het toernooi als winnaar af.

Ondanks alle toernooien in Nederland en Europa kun je Thijmen altijd wakker maken voor de verrukkelijke champignonsoep van zijn oma.

Jari Roggeveen (BMX)

De 20-jarige Jari Roggeveen is een fenomeen in de wereld van het BMX fietsen. In 2018 werd hij op 15-jarige leeftijd al gehuldigd als ‘Sportbelofte van het jaar’ van Katwijk. Dat was destijds te danken aan het winnen van meerdere internationale toernooien en een zevende plaats op het Nederlands Kampioenschap, als jongste deelnemer. BMX is een fietscross met verschillende disciplines, waaronder Freestyle. Dat is ook de discipline waarin Jari uitblinkt.

Een van de evenementen waar Jari zich dit jaar van zijn beste kant liet zien, was de Best of Marnix op 2 september 2023 in Amsterdam. Acht pro-riders gaven een fantastische show op de Dive Deep vert. wall. Jari viel daar vooral op door zijn hoge flairs. Het leverde hem een derde plaats op. Jari gaf echter nog een toegift met een flair transfer naar de Dive Deep wall en pakte daarmee de eerste plaats bij de best trick.

Tijdens het Nederlands kampioenschap BMX Dirts veroverde Jari dit jaar de titel. Plaatsgenoot Julian Chen, die één dag in de week getraind wordt door Jari, legde beslag op de derde plaats. Beide BMX-coureurs hebben zich ingezet voor het nieuwe skatepark aan de Noordduinseweg. Zij kunnen niet wachten tot het skatepark gereed is.

Michelovic van Velzen (paradarts)

In 2014 stopte Michel(ovic) met voetballen en trainen bij FC Rijnvogels. Samen met zijn partner Patricia Roodbergen richtte Michel de Katwijkse Dartvereniging op. Op 4 juni van dit jaar mocht de 33-jarige Michel zich laten kronen tot Nederlands Kampioen paradarten (staand). In de finale versloeg hij Stefan Bakker met 3-0. In maart van dit jaar was hij de allereerste winnaar van het Utrechts Darts Championship door in de finale met 5-4 te winnen van Martijn Wouters. Op 11 juni 2022 was hij al de sterkste op de Dutch Open door in de eindstrijd met 4-3 te winnen van Jackie Goethals.

Ons land kent veel mensen met een lichamelijke beperking. Michel mist gedeeltelijk zijn rechterarm en enkele tenen. Voor een goede balans is dat een probleem. Dankzij veel trainen en sparren met Winfried Dijker heeft Michel zich wel opgewerkt tot de beste paradarter van Nederland. Bij de Katwijkse Dartvereniging wordt overigens zowel staand als vanuit een rolstoel gespeeld.

Begin december beleefde Michel een hoogtepunt door in Engeland in twee toernooien uit te komen. Bij de Paradarts World Masters 2023, op 3 december, eindigde Michel bij de laatste 16. Een dag later liet hij nog beter spel zien op het Paradarts World Championship 2023. Met hoge gemiddelden en mooie wedstrijden schaarde Michel zich bij de beste acht paradarters van de wereld. In de kwartfinale verloor Michel van de latere wereldkampioen Kurt Vandenkerckhove met 3-2.

Bijzondere initiatieven

Net als voorgaande jaren worden ook bijzondere initiatieven en activiteiten van (sport)verenigingen beloond. Dat mag en kan van alles zijn; zowel een nieuw evenement als een evenement wat we al jaren kennen. Maar ook een eenmalige activiteit voor een speciale doelgroep. Afgelopen jaren hebben al veel Katwijkse verenigingen een geldprijs ontvangen. Als er voldoende aanmeldingen zijn, dan houden tijdens de Avond van de Sport de deelnemers een pitch van één minuut; het publiek bepaalt vervolgens welke drie aanmeldingen er naar huis gaan met een prijs in de vorm van een cheque. Aanmelden kan tot zaterdag 6 januari 2024.

Avond van de Sport bij Door Vriendschap Sterk

Op vrijdagavond 26 januari 2024 worden de winnaars van de Sportverkiezingen Katwijk bekend gemaakt tijdens de Avond van de Sport in het verenigingsgebouw van Door Vriendschap Sterk (DVS) aan de Nieuwe Duinweg 51. Alle sportverenigingen van onze gemeente worden niet alleen uitgenodigd om kandidaten voor de prijzen te nomineren, maar vanzelfsprekend ook om bij de avond aanwezig te zijn. Een goede mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen en natuurlijk om te netwerken. Met muziek, een hapje, een drankje en ook dit jaar weer onze inmiddels gerenommeerde presentatoren Jaap Kloos en Krijn Schuitemaker, wordt het een echte Avond van de Katwijkse Sport.