Arno Kamminga gekwalificeerd voor Olympische Spelen

Plaatsgenoot en Sportman van het Jaar 2018 Arno Kamminga heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Tokyo. Met zijn kwalificatie voor de Spelen valt een last van zijn schouders. "Ik was er niet altijd zeker van of ik het wel zou halen en plotseling is daar dan de bevestiging!"

Wat betreft het afgeven van interviews, is Kamminga duidelijk: “Deze week kun je me elke dag tussen 19.00 en 20.00 uur bellen”, liet hij weten aan Omroep West. Het past in het leven van de topsporter van Katwijk. Een veeleisend programma met bijna twaalf uur slaap per dag en 35 trainingsuren per week.

Dit Spartaanse regime werpt zijn vruchten af. De Katwijker neemt op 25 juli een duik in het Olympische zwembad. Precies een jaar nadat hij zich kwalificeerde voor de 200m schoolslag. “Het is een droom die uitkomt”, zegt Kamminga. “Toen ik wist dat ik naar de Olympische Spelen ging, kon ik wel over de daken springen.”

In de afgelopen drie kwartalen brak hij elk Nederlands record en werd hij Europees kampioen short track in zowel de 100m als 200m schoolslag. “Ik heb altijd getwijfeld of ik het wel zou halen. Wat kan ik bereiken? Ben ik goed genoeg? Dan krijg je eindelijk de bevestiging en ben je dolblij.”

Uiteindelijk behoort ook de 100 meter schoolslag tot de mogelijkheden. Afgelopen december bereikte hij gemakkelijk de Olympische limiet op die afstand. Volgens de Katwijker is het geen extra last dat hij op twee afstanden actief is in Tokyo. “Ik ben een complete zwemmer,” zegt hij vol vertrouwen. ‘Er zijn niet zoveel mensen die zowel honderd meter als tweehonderd meter zwemmen. Wat dat betreft ben ik speciaal. Hoewel een dag extra rust wel leuk is.”

Trainingskamp in Zuid-Afrika

Rust heeft twee betekenissen in het woordenboek van de 24-jarige Kamminga. “Drie dingen zijn belangrijk voor een atleet,” zegt hij inleidend. ‘Training, voeding en rust. Je wilt trainen zo ver als je lichaam aankan. Dat vereist goede voeding en slaap. Ik probeer ’s nachts tien uur slaap te krijgen en ik kan gemakkelijk twee uur’ s middags slapen. “

“Vandaag heb ik een vrije dag”, zegt hij. “Ik had vorige week een intensief trainingskamp in Zuid-Afrika. Dat was in een prachtige omgeving en we hebben hard gewerkt. Maar een vrije dag is geweldig. Vorig jaar was ik tweehonderd dagen in het buitenland. Toen had ik last van jetlags en werd ik het reizen moe. Maar wat ik nu aan het doen ben, is een droom die uitkomt. Ik kan over de hele wereld reizen en doen wat ik graag doe; zwemmen.”

Bron: TheHague Online.com

Fotocredit: Instagram Arno Kamminga